De Locobezet is een klein printje van 5 x 5 cm die wordt gebruikt om te detecteren of er een gebruiker een sectie binnen rijdt en/of uit rijdt.

door het gebruik van de rj12 kabel is die makkelijk met de locobais te koppelen zodat die makkelijk te gebruiken is.

Locobezet schema

Gemak stond hoog op mijn prio lijstje. Daarom ook de keuze van maar 4 detectie schakelingen per print zodat de print weinig ruimte in neemt en boven elkaar te plaatsen is. ook heb ik gekeken naar het gebruik van de onderdelen op de print, er is er voor gekozen om goed verkrijbare onderdelen te gebruiken.

 

werking:

De locobezet werkt door middel van stroomdetectie, als er een gebruiker in een sectie is gaat er stroom lopen tussen de 2 spoor staven en over de Locobezet print.

Deze stoom moet ook door de diodes hier door krijg je een spanningsval van ongeveer 1,4 volt in totaal omdat de optocoupler over de diodes staan gaat er ook 1,4 volt door de optocoupler genoeg om deze in geleiding te brengen. het doel van weerstand is stroom bepwrking door de optocoupler. de optocoupler schakelt de poort op de locobasis. de condensators op de Locobezet zorgt er voor dat er een kleine in en af val vertraging ontstaat waardoor de print stabieler werkt.

Locobezet pcb